Objecten

Yvonne de Ridder

ben op zoek

op zoek naar de oorsprong van mijn fascinatie 

op zoek naar de drie-eenheid: Pippi, Vonster en Alice

op zoek naar de balans tussen gratie en anomalie

op zoek naar de paradox als antwoord

De schoenen, hoeden, jurken en korsetten zijn een onderdeel van of ontstaan uit het ‘Tulp Project’.

Een project waarin ik zocht naar het esthetische ongemak. Een loodzwaar omhulsel met hoed als deksel. De draagster ervan gevangen in een sierlijke dwangbuis. Om dit te kunnen realiseren riep ik de hulp in van Gunthermann. De garen fabrikant in Duitsland. Ik had namelijk garens nodig, heel veel garens.

Mijn idee werd positief ontvangen en wij (Bernina en ik) gingen op z’n Yvons tekeer. Ik lijd aan de ziekte gedrevenheid. Koppel dit aan mijn ongeduld en ik ben niet meer te houden.

Na duizenden kilometers garen en maanden aan één stuk doorwerken was ik 2 hoeden rijker. Enige nadeel was dat ik geen garen meer kon zien. De dwangbuis, of tulp zo je wilt, bleef slechts bij een schets. Gunthermann kwam nog wel met het idee om een hobby pakket te ontwerpen voor de Amerikaanse markt. ‘Waarom alleen Amerika?”, vroeg ik me nog af. Stelde de vraag maar niet, ik had de pijp volledig leeg, wat garens betreft.

Vond het eindresultaat te mager, te versierend. De pijn ontbrak. Weer op zoek naar de juiste balans tussen afwijking en elegantie. Ik wist zeker dat ik het zou vinden en ontdekte een ander materiaal: leer.