Tekeningen

Yvonne de Ridder

Weer zo’n warme dag, maar dan wel lang geleden. Het personeel was bij elkaar getrommeld om het café op te frissen. Ik was er één van en had me het hekwerk toegeëigend. Flink te keer gaan met de staalborstel en dan de menie er over. Ik had een halve dag nodig om het hek te ontdoen van de oude verflagen en ging er vervolgens eens lekker voor zitten met de pot menie naast me. Zonder klodders of druipers het hele hek rondom het terras aanpakken. Ik ben daar erg goed in, al zeg ik het zelf, maar niet als iemand de pot verf omstoot. Mijn bazin had niet haar dag en de schuld ligt altijd bij ’n  ander!

De menie was niet alleen over het terras uitgevloeid maar ook voor een deel op de muur terecht gekomen. Precies op de plek waar pappa-pissebed zijn pissebed ding deed.

Pappa-pissebed trok mijn aandacht. Zag hem komische bewegingen maken alsof hij door het zwaaien met zijn poten van dat irritante goedje kon afkomen. Ik wist wel beter. Volgde gefascineerd zijn spoor in de menie en zag hem even later letterlijk opdrogen in de felle zon. Een minuscuul beeld op de muur. Roest kleurige pappa-pissebed stierf ongewild een vroegtijdige dood. 

Hij werd mijn inspiratiebron voor het project ‘Its raining cats and dogs‘. Speelse regenkleding voor kinderen. Wie het kleine niet eert……….. . Ik heb pappa vereeuwigd in ‘n tekening. Deze hangt ergens in het huis van mijn toenmalige bazin. Het cadeautje had wel enige uitleg nodig!

Onrustige kinderen kun je afleiden door ze papier en kleurpotloden te geven, onrustige volwassenen ook overigens. Een les die ik had geleerd in het 20 jaar ‘runnen’ van mijn bedrijf, Café Vrijdag. Stad en land heb ik afgelopen om kleurboeken te zoeken. Had slechts één eis, ik moest ze zelf ook leuk vinden. Dit maakte het zoeken er niet makkelijker op! En op een dag, bijna bij toeval , stuitte ik op een kleur/doe-boek. Vond het zo’n geweldig boek dat ik er ook maar een voor mezelf aanschafte. Tot mijn spijt werd het uit de handel genomen. En nu?……. Dan maar mijn eigen pennen tevoorschijn toveren! De basis van de tekeningen diende wel Café Vrijdag gerelateerd te zijn. Ik nam voor het gemak ook maar even de kaart van het café mee, was toch al zo lekker bezig!